Ontslag nemen
Gemakkelijk beveiligd & rechtsgeldig
Vertrek je bij jouw huidige werkgever? Dan zal je tijdig moeten laten weten dat je ontslag neemt. Waarschijnlijk ga je dit persoonlijk melden maar daarnaast zul je dit ook schriftelijk moeten bevestigen met een ontslagbrief.
Om een discussie te voorkomen kun je dit het beste aangetekend vesturen. Dat kan per aangetekende brief maar ook goedkoper en sneller met de Click & Send oplossing van Aangetekend Mailen. Je bent zeker van de opzegging en hoeft daar niet voor de deur uit. Wij helpen je graag op deze pagina om op de juiste manier je ontslag in te dienen.
Gebruik gratis het voorbeeld ontslagbrief
Zet de volgende zaken in jouw ontslagbrief:
- Adresgegevens van het bedrijf
- De wettelijke duur van je opzegtermijn
- Mededeling dat je de arbeidsovereenkomst beëindigt en per welke datum je dat doet
- Je naam (met voorletters) en adresgegevens
- Een correcte ondertekening (plaats, datum, naam en handtekening)
Ontslagbrief schrijven? Houd hier rekening mee
Opzegtermijn
Wettelijk gezien is de opzegtermijn voor een werknemer meestal een maand. Maar het kan in jouw geval wel anders zijn, bijvoorbeeld door de voor jou geldende cao of de arbeidsovereenkomst. Als je eerder weg wilt dan de wettelijke of overeengekomen opzegtermijn, dan moet je dit overleggen met je werkgever. Die zal moeten instemmen met een eerder vertrek.
Risico bij ontslag
Voordat je jouw ontslagbrief schrijft moet je wel nagaan dat je niet het risico loopt om geen werkloosheidsuitkering te krijgen. Dan zit je zonder baan én zonder inkomen. Daarvan is sprake is als je zelf hebt meegewerkt aan je werkloosheid.
Dat is niet het geval als het initiatief voor het ontslag bij werkgever ligt. Je kan dan instemmen met een beëindiging van je dienstverband als daarover heldere afspraken zijn vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst.
Maar let op: je mag nooit instemmen met een ontslag zolang je ziek bent. In dat geval ben je gedurende 104 weken beschermd tegen ontslag.
Concurrentie- en relatiebeding
Houd als je een nieuwe baan hebt rekening met een mogelijk concurrentiebeding of een relatiebeding. In jouw huidige arbeidsovereenkomst staat dan dat je niet binnen een bepaalde tijd en/of een bepaalde omgeving bij een concurrerend bedrijf mag gaan werken. Omdat je getekend hebt voor de arbeidsovereenkomst, ben je gebonden aan het concurrentie en/of het relatiebeding.