Ingebrekestelling ontbinding koopovereenkomst

Als je een woning hebt gekocht of verkocht ga je er vanuit dat de andere partij zich aan de afspraken houdt die jullie zijn overeengekomen. Het komt helaas nog wel eens voor dat deze afspraken niet of niet tijdig zijn nagekomen. In bijna alle koopovereenkomsten van huizen en appartementen staan bepalingen over in gebreke stellen, ontbinden en de boete die de andere partij dient te voldoen als hij of zij de afspraken uit de overeenkomst niet na komt.

Aangetekend Versturen

Rechtsgeldig

Veilig Mailen

Beveiligd

Aangetekend Efficient

Efficiënt

Aangetekende Brief

Kostenbesparend

De ingebrekestelling

In het geval dat je als koper of verkoper in de situatie komt dat de andere partij, zonder goede reden, niet mee werkt aan de overdracht kan je twee dingen doen. Aanspraak maken op nakoming of aanspraak maken op de boete. In beide gevallen begint het met een ingebrekestelling.

Het is altijd verstandig eerst met de andere partij in gesprek te gaan en proberen te achterhalen waarom de andere partij de afspraken niet nakomt. Op het moment dat je er samen niet meer uitkomt dan stuur je de andere partij een ingebrekestelling. Hiermee geef je de andere partij nog een laatste kans om zich, binnen een bepaalde termijn, aan de afspraken te houden. Stuur de ingebrekestelling altijd via Aangetekend Mailen en ontvang direct het bewijs van de verzending in jouw eigen mailbox.

Dé oplossing voor alle
belangrijke documenten

Beveiligd

Rechtsgeldig

Efficient

eIDAS QTSP

Ingebrekestelling verzuim

Als de koper niet reageert op de ingebrekestelling en de koper heeft zich ook niet alsnog aan de afspraken gehouden dan raakt de koper in verzuim. Op dat moment heb je twee opties:

Optie 1: Je beëindigd de overeenkomst

Doe dit altijd via Aangetekend Mailen en na juridisch advies. Het is belangrijk onderstaande mee te nemen in de brief.

  • Dat je het contract ontbindt.
  • Dat je een boete eist zoals afgesproken is in de koopovereenkomst.
  • Dat er verdere schadevergoeding wordt geëist.

Optie 2: Je eist nakoming

Dit doe je ook altijd via Aangetekend Mailen. In dit geval is onderstaande belangrijk erin te vermelden.

  • Je nogmaals de koper maant zich aan de verplichtingen te houden.
  • Dat je een boete eist zoals afgesproken is in de koopovereenkomst.
  • Dat je verdere schadevergoeding eist als je schade hoger is dan de boete.

Ingebrekestelling met Aangetekend Mailen

Volgens de wet dient een ingebrekestelling schriftelijk verzonden te worden. In de praktijk betekent dat een ingebrekestelling per e-mail ook is toegestaan. Met een gewone e-mail is het verzenden en ontvangen lastig te bewijzen.

Met de inzet van Aangetekend Mailen en onze voorbeeldbrief verstuur je eenvoudig een ingebrekestelling per mail. Na het versturen ontvang je een statusmail met daarin de actuele informatie van jouw Aangetekende Mail. Download hieronder onze gratis voorbeeldbrief voor het versturen van een ingebrekestelling.

Gratis voorbeeldbrief ingebrekestelling

Zij maken al gebruik van Aangetekend Mailen

Back To Top