Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?

Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?

In de moderne, digitale wereld waarin we leven, is het maken van afspraken en overeenkomsten tussen partijen een dagelijkse realiteit. Of het nu gaat om zakelijke contracten, arbeidsovereenkomsten of de aankoop van goederen en diensten, de betrouwbaarheid en geldigheid van deze afspraken zijn cruciaal. Maar wat zorgt ervoor dat een overeenkomst niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk standhoudt? Dit brengt ons bij het concept van ‘rechtsgeldigheid’, een fundamenteel principe in het recht dat bepaalt of een overeenkomst juridische bindkracht heeft. In dit artikel duiken we dieper in de betekenis van rechtsgeldigheid, de voorwaarden die de wet stelt aan het sluiten van geldige overeenkomsten.

Als mensen een afspraak of contract maken, horen we vaak over ‘rechtsgeldigheid’. Dit betekent dat een afspraak ook echt geldt volgens de wet, zelfs als de mensen die de afspraak maakten later van gedachten veranderen of als er problemen zijn bij het uitvoeren van de afspraak.

Inhoud

1 Rechtsgeldig

Volgens het Nederlandse Burgerlijk Wetboek (Artikel 217 Burgerlijk Wetboek Boek 6) ontstaat een afspraak zodra iemand iets aanbiedt en de ander dat accepteert. De wet beschrijft ook onder welke voorwaarden zo’n afspraak geldig is, hoe je deze kunt veranderen of wanneer je deze kunt afwijzen.

Een belangrijke regel is dat beide partijen echt moeten willen wat ze afspreken, en dat moet duidelijk blijken. Pas als beide partijen het echt eens zijn, hebben ze een geldige afspraak gemaakt.

Iemand moet zijn of haar wil duidelijk maken door een verklaring die duidelijk en te controleren is. Niemand mag gedwongen worden om akkoord te gaan, en er mag geen sprake zijn van bedrog of misleiding door anderen.

2 Wilsovereenstemming

De wet zegt (Artikel 33 Burgerlijk Wetboek Boek 3): Een officiële handeling vereist een duidelijke wil die naar buiten is gebracht door een verklaring.

Hoewel je op verschillende manieren je akkoord kunt geven, is schriftelijk vaak het beste, vooral als er later onenigheid is over wat er precies is afgesproken. Het is heel belangrijk dat alle documenten echt zijn en niet later zijn veranderd. De handtekeningen moeten echt zijn en data en tijden kloppen met wanneer alles echt gebeurde.

3 Oplossingen Secure Communication

De diensten van Aangetekend, zoals Aangetekend Mailen, Beveiligd Mailen en Digitaal Ondertekenen, sluiten perfect aan bij wat we zojuist besproken hebben over de rechtsgeldigheid van afspraken. Deze diensten zorgen ervoor dat jouw afspraken en overeenkomsten niet alleen veilig en vertrouwelijk zijn, maar ook dat ze voldoen aan alle wettelijke eisen voor rechtsgeldigheid.

Met Aangetekend Mailen kun je belangrijke documenten veilig versturen, waarbij je een bewijs van verzending en ontvangst krijgt. Beveiligd Mailen zorgt ervoor dat jouw communicatie vertrouwelijk blijft.

Met Digitaal Ondertekenen kan je documenten van een rechtsgeldige digitale handtekening voorzien. Zo heb je altijd bewijs dat de wilsovereenstemming tussen partijen duidelijk, verifieerbaar en volgens de wet is, wat cruciaal is voor de rechtsgeldigheid van je afspraken.

Meer weten?

Zo zijn er nog veel meer voordelen van het digitaliseren van je processen. Meer weten? Download dan hier ons whitepaper! Benieuwd hoe Aangetekend Mailen een rol in jouw organisatie kan spelen? Geïnteresseerd in een samenwerking? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.

Andere artikelen

Huurverhoging per e-mail

Aangetekend Mailen

Huurverhoging per e-mail

Wat is beveiligd mailen?

Aangetekend Mailen

Wat is beveiligd mailen?

Rechtsgeldig mailen

Aangetekend Mailen

Rechtsgeldig mailen

Benieuwd naar onze digitale, beveiligde en rechtsgeldige oplossingen? In onze Academy vind je niet alleen algemene brochures, whitepapers en gidsen, maar ook sector-specifieke documenten voor o.a. juridische sector, zorg, overheid en credit management. Download eenvoudig de informatie die je nodig hebt en leer hoe onze oplossingen net zo makkelijk werken als het versturen van een e-mail. Klik op de afbeelding of onderstaande knop en krijg direct toegang tot de documenten.

Digitaal. Beveiligd. Rechtsgeldig.

Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?
Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?
Aangetekend Mailen

Verstuur documenten met dezelfde juridische waarde als een fysiek aangetekende brief, supersnel en 24/7 te volgen.

Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?
Beveiligd Mailen

Bescherm privacygevoelige informatie tegen datalekken, eenvoudig en instelbaar naar geldende sectoreisen.

Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?
Digitaal Ondertekenen

Onderteken belangrijke digitale documenten, rechtsgeldig met verschillende authenticatie mogelijkheden.

Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?
Grote Bestanden Versturen

Deel snel en veilig grote bestanden, gemakkelijk gecombineerd met onze andere vertrouwensdiensten.