“Voor juristen is het belangrijk geen beroepsfouten te maken. Gelukkig is er inmiddels ook jurisprudentie: ook rechters accepteren Aangetekend Mailen.”
ARAG is een toonaangevende juridische dienstverlener die in alle juridische behoeften voorziet en excelleert in kwaliteit, klantgerichtheid en innovatie. Saida Hamdioui-el Hajaji is teamleider van de afdeling Vastgoed bij ARAG. Zij en een team van 50 juristen behandelen alle vastgoedgerelateerde vragen en casussen; van het aanvragen van een vergunning tot aan de bouw van een woning en alles wat daarvoor, daartussen en daarna mis kan gaan. Saida vertelt wat ARAG ertoe heeft aangezet te kiezen voor de diensten van Aangetekend Mailen.
Toegang tot recht voor iedereen
ARAG is een juridisch dienstverlener in de breedste zin van het woord. Onze missie is het recht toegankelijk te maken voor iedereen. Dat houdt onder andere in dat we dat op een betaalbare manier doen, zodat ook mensen die geen advocaat kunnen betalen toegang tot het recht hebben. Om die diensten uit te voeren hebben we juristen en advocaten in dienst met allerhande expertises en ervaring in verschillende rechtsgebieden. Om onze missie waar te maken, proberen we altijd zo praktisch, efficiënt en klantgericht mogelijk te werken.
Op naar customer excellence
Om als ARAG customer excellence te realiseren, moesten we natuurlijk ook onze operational excellence optimaliseren. Zo’n jaar of twee geleden hebben we onderzoek gedaan naar de kosten van de aangetekende post die wij verstuurden en het was een aanzienlijk bedrag dat we daaraan uitgaven. Juristen willen graag zekerheid als ze iets versturen, maar tegelijkertijd is betaalbaarheid een belangrijk aspect van onze missie. Reden om op zoek te gaan naar een betaalbaar maar tegelijkertijd veilig alternatief. Zodoende kwamen we bij Aangetekend Mailen terecht.
Eenvoudige implementatie
De implementatie was heel simpel, gelukkig hoefden er niet allerlei werkprocessen ondersteboven gehaald te worden. ICT heeft gezorgd dat wij allemaal een knop beschikbaar kregen in Outlook waarmee we onze correspondentie aangetekend kunnen versturen.
Kostenbesparend, tijdbesparend en duurzaam
Het werken met Aangetekend Mailen is kostenbesparend. Het versturen van een aangetekende brief kost zo’n acht euro, nu is dat nog geen euro per keer. Als je dat ziet in een volume van meer dan 100.000 brieven hebben we het over veel geld. Bovendien scheelt het ook heel veel tijd. In het verleden moesten we de correspondentie eerst printen, weer uit de printer halen, er een handtekening onder zetten en in de postbak leggen, vervolgens moest iemand zorgen dat die dossiers in de postkamer beneden terecht kwamen, daar gingen er weer een aantal mensen mee aan de slag voor het uiteindelijk met de koerier werd meegegeven. Reken maar uit. Nu is het een kwestie van een digitale bijlage toevoegen en met een druk op de knop is het dossier waar het zijn moet. En het is door de besparing van papier natuurlijk ook een heel duurzame oplossing.
Altijd en overal
Aangetekend Mailen maakt het ook makkelijker voor onze juristen om flexibel te werken: van achter de keukentafel thuis, de bibliotheek of een kantorencomplex willekeurig waar in het land. Iedereen kan gewoon altijd en overal correspondentie veilig en snel versturen.
Angst voor beroepsfouten ongegrond
Voor juristen is het natuurlijk heel belangrijk geen beroepsfouten te maken. Gelukkig is er inmiddels ook jurisprudentie: ook rechters accepteren Aangetekend Mailen als rechtsgeldige manier van post versturen.
Onbekend maakt onbemind
Toch kunnen we nòg stappen maken in het gebruik van Aangetekend Mailen. Door deze digitale manier van werken te implementeren, verander je iets aan de werkwijze van mensen. Dat is gewoon lastig, zeker als je weet dat sommige mensen al dertig jaar bij ARAG werken en niet anders gewend zijn dan dat dat papieren dossier met de koerier meeging als aangetekend stuk. Bovendien hebben gemeenten en zelfs rechtbanken de neiging om een brief per mail niet te accepteren, ondanks de jurisprudentie. Het heeft even tijd nodig, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Aangetekend Mailen algemeen geaccepteerd gaat worden. In januari ga ik samen met een aantal zeer tevreden ervaringsdeskundigen weer eens langs de verschillende weekstarts om mensen opnieuw te vertellen dat ze niet bang hoeven te zijn voor beroepsfouten en om positieve ervaringen te delen. Onbekend maakt onbemind, maar als mensen overtuigd zijn van de rechtsgeldigheid, de efficiency en de veiligheid, dan gaan ze die drempel wel over, daar heb ik wel vertrouwen in.