Ingebrekestelling huisbaas

Je hebt er voor gekozen om een woning of appartement te huren. In eerste instantie ziet alles er goed uit, maar na een tijdje merk je dat de huisbaas niet alles goed op orde heeft. Je treft bijvoorbeeld gebrekkig onderhoud, of veel overlast van buren. Als de huisbaas hier niets aan doet kan je hem of haar in gebreke stellen.

  • Veilig versturen van belangrijke gegevens
  • Rechtsgeldig vergelijkbaar aan een aangetekende post
  • 24/7 ongeacht tijd en locatie kunnen versturen
  • Goedkoper verstuur voor slechts € 5,45
Aangetekend Versturen

Rechtsgeldig

Veilig Mailen

Beveiligd

Aangetekend Efficient

Efficiënt

Aangetekende Brief

Kostenbesparend

Soorten gebreken

Zowel de huurder als verhuurder kunnen aansprakelijk worden gesteld voor gebreken. In het huurrecht wordt voor deze aansprakelijkheid gekeken naar wat er in de huurovereenkomst staat en of het een klein of een groot gebrek betreft.

Kleine gebreken

Kleine gebreken zijn voor de rekening van de huurder. Kleine herstellingen zijn bijvoorbeeld het vervangen van lampen en het schilderen van de binnen muren. Of er sprake is van klein onderhoud hangt af van de woning. De regels hiervoor staan beschreven in het “Besluit klein herstellingen”. Het kan ook zijn dat hiervoor punten zijn opgenomen in de huurovereenkomst.

Grote gebreken

Grotere gebreken komen voor de rekening van de verhuurder. Denk hierbij aan funderingsproblemen, buitenschilderwerk of het bestrijden van ongedierte. De verhuurder is bij wet verplicht de grote gebreken op te lossen en ook hiervoor de kosten te dragen. Er kunnen uitzonderingen zijn zoals in het geval van brand. Controleer ten alle tijden de huurovereenkomst.


Voordelen
van Aangetekend Mailen

  • Veilig belangrijke gegevens versturen
  • Rechtsgeldig bewijs van verzenden en inhoud
  • Eenvoudig in gebruik
  • Goedkoper dan een fysieke aangetekende brief
  • Snelheid na verzenden gelijk bij de ontvanger aangeboden
  • Track & Trace volg jouw zending
  • 24/7 ongeacht tijd en locatie
  • Zekerheid dat jouw brief wordt aangeboden

Meldplicht en herstelplicht

De plicht om grote gebreken te melden ligt bij de huurder. De huurder verzoekt de verhuurder in dat geval om over te gaan tot herstel van deze gebreken. Het kan voorkomen dat de verhuurder niet vrijwillig de gebreken verhelpt. Het is aan de huurder om de verhuurder hierover te sommeren.

Hoe werkt een ingebrekestelling?

Als je er niet uitkomt met de verhuurder dan stuur je een ingebrekestelling. Hierin geef je een termijn aan waarbinnen de verhuurder nog een kans krijgt de gebreke te herstellen. Deze termijn dient redelijk te zijn en is dan ook afhankelijk van de aard van het gebrek.

Ingebrekestelling vereisten

Voordat je de huisbaas in gebreke gaat stellen is het verstandig om eerst na te gaan om welke afspraken het precies gaat. Kijk bijvoorbeeld in de gesloten overeenkomst. Probeer, voordat je de ingebrekestelling verstuurt, te overleggen met de huisbaas over een oplossing. Komen jullie er samen echt niet uit? Gebruik dan onze gratis voorbeeldbrief ingebrekestelling, en verstuur deze via Aangetekend Mailen. Geef in de brief aan dat je de huisbaas nog een laatste kans geeft om de afspraken alsnog na te komen. Geef hiervoor ook een redelijke termijn af. Twee weken wordt doorgaans gezien als een redelijk termijn. Als er schade is ontstaan doordat de overeenkomst niet wordt nagekomen dien je dit ook aan te geven in de ingebrekestelling. Stuur altijd bewijs van de schade mee.

Ingebrekestelling verzuim

Op het moment dat de verhuurder niet over gaat tot herstel binnen de opgegeven termijn, dan raakt de verhuurder in verzuim. De datum van de ingebrekestelling bepaalt het startpunt voor eventuele rechtelijke procedures.

Ingebrekestelling met Aangetekend Mailen

Volgens de wet dient een ingebrekestelling schriftelijk verzonden te worden. In de praktijk betekent dat een ingebrekestelling per e-mail ook is toegestaan. Met een gewone e-mail is het verzenden en ontvangen lastig te bewijzen.

Met de inzet van Aangetekend Mailen en onze voorbeeldbrief verstuur je eenvoudig een ingebrekestelling per mail. Na het versturen ontvang je een statusmail met daarin de actuele informatie van jouw Aangetekende Mail. Download hieronder onze gratis voorbeeldbrief voor het versturen van een ingebrekestelling.

Gratis voorbeeldbrief ingebrekestelling

Zij maken al gebruik van Aangetekend Mailen

Back To Top