Ingebrekestelling betaling factuur

Iedere organisatie of ondernemer heeft wel eens te maken met een onbetaalde factuur. In de meest ideale situatie worden de facturen binnen de gestelde betaaltermijn voldaan. Helaas blijkt dat deze situatie niet altijd vanzelfsprekend is.

  • Veilig versturen van belangrijke gegevens
  • Rechtsgeldig vergelijkbaar aan een aangetekende post
  • 24/7 ongeacht tijd en locatie kunnen versturen
  • Goedkoper verstuur voor slechts € 5,45
Aangetekend Versturen

Rechtsgeldig

Veilig Mailen

Beveiligd

Aangetekend Efficient

Efficiënt

Aangetekende Brief

Kostenbesparend

Herinneren, aanmanen en ingebrekestellen

Voordat je de andere partij in gebreke stelt omdat deze de factuur nog niet heeft voldaan dienen er eerst twee acties uitgevoerd te worden.

De betalingsherinnering

Een betalingsherinnering is eigenlijk niets meer dan de andere partij eraan te herinneren dat de factuur nog niet is betaald. Met de betalingsherinnering geef je de andere partij de mogelijkheid en termijn om het openstaande bedrag alsnog te voldoen. Je kan de andere partij zowel telefonisch of schriftelijk hieraan herinneren. Voordat je contact opneemt is het verstandig na te gaan waarom de factuur nog niet is voldaan. Het kan voorkomen dat de andere partij bijvoorbeeld een klacht heeft ingediend. Als er een reden is (geweest) waarom de factuur nog niet is betaald, is het verstandig om dit eerst op te lossen voordat je de andere partij herinnerd aan de openstaande factuur.

Het is niet handig om lang te wachten met het versturen van een betalingsherinnering. De andere partij kan hierdoor zelf ook weinig haast maken met het betalen. Daarom is het verstandig een standaard aantal dagen aan te houden, na het vervallen van de eerste betaaltermijn, dat er een betalingsherinnering wordt verstuurt.

De aanmaning

Als na het verstrijken van het termijn van de betalingsherinnering de factuur nog niet is voldaan, kan er een aanmaning worden verzonden. Een aanmaning is een wat strengere manier om de andere partij over te laten gaan tot betaling van de factuur. Met een aanmaning maan je de andere partij letterlijk aan om de betaling te voldoen. In de aanmaning wordt vaak opnieuw een betalingstermijn gesteld. Meestal is deze termijn korter dan in de betalingsherinnering.

De ingebrekestelling

Mocht de andere partij na deze stappen nog niet betalen of reageren? Dan kan je de andere partij in gebreke stellen. Het versturen van een ingebrekestelling kan van groot belang zijn voor de uitkomst van een later te voeren juridische procedure. In veel gevallen ben je dat zelfs verplicht, anders kan je geen verdere juridische stappen nemen.


Voordelen
van Aangetekend Mailen

  • Veilig belangrijke gegevens versturen
  • Rechtsgeldig bewijs van verzenden en inhoud
  • Eenvoudig in gebruik
  • Goedkoper dan een fysieke aangetekende brief
  • Snelheid na verzenden gelijk bij de ontvanger aangeboden
  • Track & Trace volg jouw zending
  • 24/7 ongeacht tijd en locatie
  • Zekerheid dat jouw brief wordt aangeboden

Ingebrekestelling vereisten

Het is van belang dat de andere partij met de ingebrekestelling precies weet wat er wordt verwacht. Een ingebrekestelling moet bovendien aan bepaalde eisen voldoen, anders is deze mogelijk niet geldig. Voor een ingebrekestelling zijn de volgende punten belangrijk:

  • De ingebrekestelling moet schriftelijk of per e-mail worden verzonden;
  • Er moet duidelijk vermeld worden wat de gevolgen zijn als de afspraken niet worden nagekomen;
  • Er dient een redelijke termijn worden gesteld om de andere partij de afspraken te laten nakomen.

Ingebrekestelling met Aangetekend Mailen

Volgens de wet dient een ingebrekestelling schriftelijk verzonden te worden. In de praktijk betekent dat een ingebrekestelling per e-mail ook is toegestaan. Met een gewone e-mail is het verzenden en ontvangen lastig te bewijzen.

Met de inzet van Aangetekend Mailen en onze voorbeeldbrief verstuur je eenvoudig een ingebrekestelling per mail. Na het versturen ontvang je een statusmail met daarin de actuele informatie van jouw Aangetekende Mail. Download hieronder onze gratis voorbeeldbrief voor het versturen van een ingebrekestelling.

Gratis voorbeeldbrief ingebrekestelling

Zij maken al gebruik van Aangetekend Mailen

Back To Top