Bredero, Nederlands dichter en toneelschrijver uit de 16e eeuw, zei het al: ‘Al ziet men de lui, men kent ze niet’. Als dat al rond 1600 gold, dan geldt dat in de digitale wereld meer dan ooit. Als je een belangrijke mail verstuurt, wil je als verzender zeker weten dat deze bij de juiste persoon terecht komt, als ontvanger wil je zeker zijn dat de verzender is wie hij of zij zegt en je wil kunnen garanderen dat de inhoud van de mail niet onderweg plotsklaps verandert. De eIDAS-verordening is de maatstaf wanneer het gaat om beveiligde en rechtsgeldige digitale communicatie. Aangetekend is de eerste in de Nederlandse markt die hieraan voldoet.
Pioniers van het eerste uur
Vanaf 2016 zijn wij als Trust Service Provider betrokken bij de implementatie van de eIDAS-verordening in Nederland. De eIDAS-verordening is sinds september 2018 immers de maatstaf wanneer het gaat om beveiligde en rechtsgeldige digitale communicatie, en dat is wat wij leveren. Toen we het tijd vonden qualified Trust Service Provider te worden, waren we echte pioniers, niemand was ons voorgegaan. Maar liefst 90 documenten hebben we boven tafel getoverd. Tot in de krochten van eIDAS zijn we afgedaald, en mid 2019 verschenen we eindelijk als een van de acht Nederlandse organisaties op de European Trusted list, in het goede gezelschap van partijen als KPN, QuoVadis, het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als enige zijn we gekwalificeerd voor het stuk ERDS, de gekwalificeerde Aangetekende Zending. In Europese landen als België en Duitsland wordt daarmee het leven een stuk gemakkelijker, maar Nederland blijkt toch nog wel wat achter te lopen.
Onbekend maakt onbemind
Onbekend maakt, binnen Nederland, blijkbaar nog steeds onbemind. Ondanks dat de eIDAS-verordening dé norm op Europees niveau is, weten maar weinig Nederlandse organisaties precies wat het inhoudt, zelfs de (semi-)overheid weet er eigenlijk niet goed weg mee. Ook het feit dat de Raad van de Rechtspraak kiezen voor een Nederlandse NTA-norm, terwijl er op Europees niveau andere normen gelden, is op z’n minst vreemd te noemen. Als er een Europese wetgeving van kracht wordt, mag je toch op z’n minst verwachten dat de overheden en instanties als rechtbanken daarin vooroplopen.
Nut en effect over landsgrenzen heen
Omdat wij over de landgrenzen heen zeker het nut en effect van de eIDAS zien, leggen wij ook hier met liefde uit hoe het zit. Om beveiligd en rechtsgeldig digitaal te kunnen communiceren, binnen landsgrenzen, maar ook daaroverheen, moet je kunnen aantonen dat a) de persoon die aan de andere kant zit ook daadwerkelijk is wie hij of zij zegt te zijn en b) dat de mail onderweg niet even hier en daar veranderd is. Die communicatie moet gewaarborgd zijn. En dat is waar de eIDAS-verordening voor zorgt.
De vijf vertrouwensdiensten van eIDAS
De eIDAS kent vijf vertrouwensdiensten: eDelivery, eTime-stamp, eSeal, eSignature en websiteauthenticatie. Wij maken met Aangetekend Mailen allereerst gebruik van eDelivery – de Electronic Registered Delivery Service ofwel ERDS. ERDS garandeert een veilige en betrouwbare bezorging van elektronische berichten tussen partijen en levert bewijs van het bezorgingsproces dat wettelijk geaccepteerd wordt. De ERDS is waar onze focus ligt, maar we gebruiken daarbij ook de eSeal – vergelijkbaar met het lakzegel op de middeleeuwse brief – en de eTime-stamp – die de exacte tijd van ontvangen en verzenden verzekert .
De eIDAS en qERDS in 3,5 minuut
Dit filmpje legt in drie en een halve minuut haarfijn uit wat qERDS is.
Dé digitale postbode van Europa
Kortom: het feit dat onze dienst aan de eIDAS-verordening voldoet, betekent dat wij in alle Europese landen dezelfde diensten kunnen leveren als de nationale postbedrijven, maar dan digitaal. Het feit dat we ons nu ook qualified Trust Service Provider mogen noemen, wil zeggen dat we volgens de toezichthouder aan de strengste voorwaarden voldoen. Het is simpelweg het allerhoogste stempeltje dat je kunt halen als het om betrouwbare communicatie gaat. En als digitale maatschappij kunnen we daar niet meer zonder.
Nieuwsgierig?
Wil je eens verder praten over wat onze digitale postbodes voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.