Ken jij je klant?

De uitbraak van het coronavirus heeft een verregaande invloed op elk deel van ons leven. Regeringen proberen de vele veranderingen voor te blijven, mensen werken vanuit huis en bedrijven moeten in een ongekend tempo digitaliseren. Al deze ontwikkelingen maken dat het thema ‘Know Your Customer’ belangrijker is dan ooit.

Wat is KYC?

Eerst even terug. Wat is KYC precies? KYC – ook wel Customer Due Diligence (CDD) genoemd – staat voor Know Your Customer en dat is precies wat het is. Het staat voor het proces waarbij een persoon of bedrijf wordt geïdentificeerd voordat een financiële instelling er een zakelijke relatie mee mag aangaan. Er wordt gecheckt of de klant wel is wie hij of zij zegt te zijn, en of hij of zij een mogelijk risico vormt. Hiermee worden klanten beschermd en worden tegelijkertijd financiële overtredingen zoals fraude, oplichting en witwassen voorkomen. In Nederland is dit vastgelegd in de Wet Financieel Toezicht (Wft) en is uitgewerkt in de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft).

Extra uitdagingen digitale identificatie

Tijdens zo’n identificatieproces worden persoonlijke gegevens geverifieerd op echtheid. Dit moet, zegt Betaalvereniging Nederland, plaatsvinden aan de hand van geldige en authentieke documenten, gegevens of informatie uit een betrouwbare en onafhankelijke bron, zoals een paspoort of rijbewijs. Die identificatie brengt extra uitdagingen met zich mee als dat virtueel plaatsvindt. Hoe weet je dat de persoon die je denkt voor je te hebben ook daadwerkelijk de juiste persoon is? En ook nadat de identificatie akkoord is bevonden, moet de klant voortdurend worden gemonitord. Hoe pak je dat in een virtuele wereld aan?

Online identificatie

Je voorziet de Digitale Handtekening – als extra zekerheid – dus van een door de overheid erkende identificatietool, zoals genoemde iDIN, of voor België met eID en It’s Me. iDIN is een Nederlands online identificatiemiddel – iD staat voor iDentificeren en IN staat voor Inloggen – dat is ontwikkeld door Betaalvereniging Nederland en de vereniging van Nederlandse Banken. Met deze tool identificeert de ondertekenaar zich aan de hand van zijn of haar bankgegevens. iDIN voldoet aan de vereisten van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en naar verwachting op korte termijn die van de eIDAS.

Combinatie iDIN en e-mail

Door gebruik te maken van iDIN, weet je nagenoeg zeker dat degene die zich identificeert ook de juiste persoon is. Helemaal wanneer je dit in combinatie met het e-mailadres doet, omdat de kans klein is dat iemand anders toegang heeft tot jouw e-mailbox én jouw persoonlijke bankgegevens. Om die reden is iDIN een belangrijk onderdeel van de Digitale Handtekening, waarbij je gerust op afstand contracten kunt tekenen van welke waarde dan ook. Dat is ook waarom grote leasemaatschappijen, banken en verzekeraars gebruik maken van onze Digitale Handtekening, niet alleen om het proces snel en eenvoudig te laten verlopen, maar om ook gelijk te kunnen voldoen aan de wet- en regelgeving.

Meer weten?

Meer lezen of zelf proberen? Dat kan hier. Benieuwd wat onze digitale postbodes voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.

Download onze brochure

Zij maken al gebruik van onze oplossingen

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd hoe Aangetekend Mailen in de praktijk werkt? Plan een persoonlijke afspraak in met een van onze experts.

Ontvang onze brochure via een Aangetekende Mail. Zo ervaar je direct het proces aan de ontvangende kant.

Andere klanten gebruiken ook

Digitaal Ondertekenen

Overeenkomsten moeten rechtsgeldig ondertekend zijn. Ook met een digitale handtekening moet dit waterdicht zijn. Optioneel kan er een extra identificatie gevraagd worden voor meer zekerheid.

Lees meer >>

Beveiligd Mailen

Privacygevoelige data moet worden beschermd tegen verlies, diefstal of hacken. Gebruik altijd veilig mailen om dit te voorkomen. Als de mail niet veilig kan worden afgeleverd, krijgt de ontvanger een bericht om de mail veilig op te halen.

Lees meer >>

Grote Bestanden Mailen

Het kan soms lastig zijn om een groot bestand via de mail te verzenden, omdat dit de mailserver flink belast. Of de bijlage bevat privacygevoelige data. Verstuur bijlagen veilig en gemakkelijk via de server van Aangetekend.

Lees meer >>

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top