Dat cybercriminelen er niet voor terugdeinzen om in te spelen op angst en – zowel positieve als negatieve – emotie, wisten we al. Belastingschulden doen het goed, digitale cadeautjes en gewonnen prijzen zijn ook regelrechte clickbait, maar ook de huidige coronacrisis is een geschenk uit de hemel voor de cyberkrakers. Veel mensen werken thuis, wat misschien niet altijd even veilig is, de lijntjes zijn minder kort en mensen staan onder druk. Wees alert op ceo-fraude, waarschuwt het AMLC – beter bekend als de witwaspolitie – in het FD.
Helemaal vers in het geheugen ligt het niet meer, maar wellicht doet het nog een belletje rinkelen: eind 2018 werd bioskoopketen Pathé voor bijna 20 miljoen opgelicht. Een actie van een overintelligente computernerd? Nee hoor, gewoon een paar persoonlijk mailtjes van de zogenaamde Franse bestuurder van Pathé om geld over te maken voor een grote deal. Zo ‘simpel’ kan het zijn. Niet als je hierop let.
1 Wees alert
Wantrouw alle verzoeken om grote bedragen over te maken, zeker als het naar een buitenlandse rekening overgemaakt moet worden. Lijkt het verdacht, dan is het dat meestal ook. Lijkt het betrouwbaar, controleer dan toch het verzoek bij je leidinggevende. Doe dat op anderhalve meterafstand, telefonisch of via een videocall, en uiteraard niet via een antwoord op het verdachte mailtje van de ceo, waarvan de herkomst niet geverifieerd is.
2 Let op de domeinnaam
Ceo-fraudeurs gebruiken vaak een domeinnaam die vrijwel identiek is aan die van het bedrijf zelf. En als je denkt dat een vreemde ’typefout’ in je bedrijfsnaam opvalt, think twice. Als je bedrijfsnaam een ‘m’ in zich draagt, en je registreert dezelfde domeinnaam met ‘rm’ in plaats van ‘m’, zie je dat vrijwel niet.
3 Controleer de bron
Bij twijfel kun je natuurlijk ook altijd de bron checken bij betrouwbare instanties, zoals de politie of het RIVM.
4 Hou je aan de afspraken
Soms zijn de hackers zo slim, dat ze echt het e-mailadres van ‘de baas’ kunnen overnemen. Eerst houden ze zich gedeisd en kijken rustig mee naar hoe mensen elkaar in het algemeen, en jou als ontvanger in het bijzonder, aanspreken. Is de toon formeel of heel joviaal? Worden er achter- of voornamen gebruikt? En jij persoonlijk, word je aangesproken als Antonio of Toon, Marianne of Maartje? Tegen zoveel slimmigheid is geen kruid opgewassen, lezen we in dit artikel in De Ondernemer. Dus spreek gewoon af nooit op basis van een telefoontje of gewoon e-mailtje grote bedragen over te boeken en hou je aan die afspraak.
5 Laat je niet imponeren
Oeh, de ceo stuurt jou een mail, daar kun je natuurlijk niet tegenin gaan! Toch wel. Laat je niet gek maken en volg gewoon bovenstaande tips. Op het moment dat je een bedrag overmaakt dat niet overgemaakt had moeten worden, heb je een groter probleem.
6 Gebruik aangetekende mails
Je kunt natuurlijk ook alle twijfel wegnemen en gebruik maken van Aangetekend Mailen. Als qualified Trust Service Provider staan wij ervoor in dat de mail die je ontvangt ook daadwerkelijk afkomstig is van wie je denkt dat het afkomstig is. Wel zo prettig…
Nieuwsgierig?
Wil je eens verder praten over wat onze digitale postbodes voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.